Hur påverkar bandbredd en användares upplevelse på Internet?

Bandbredd påverkar hur lång tid det tar att ladda ner eller ladda upp information via Internet. En anslutning som har massor av bandbredd tillgänglig ger en smidig, lyhörd användarupplevelse. Ju mer tillgänglig bandbredd, desto snabbare kan data överföras; dock gäller lagen om minskande avkastning här. När du har tillräcklig bandbredd påverkas inte internetprestandan ytterligare.

Bandbredd kontra latens

Bandbredd mäter hur mycket information en internetanslutning kan flytta vid en viss tidpunkt, medan latens mäter hur lång tid det tar för en anslutning att starta en filöverföring. Låg latens är viktigt i överföringar i liten skala i realtid medan bandbredd är viktigt för att flytta stora filer över Internet. Bandbredd mäts i megabit per sekund: snabbare tjänst klassas med högre Mbps än en tjänst med långsammare nivå. Latency mäts i millisekunder: ju lägre desto bättre.

Bandbredd och stora filer

Bandbredd är inte särskilt viktigt när man laddar ner många små filer när man gör något som webbläsning eller e-post eftersom informationsutbytet är relativt litet. Bandbredd är dock nyckeln när du gör något som att ladda ner stora filer från en webbplats: en 2Mbps-anslutning med låg hastighet tar drygt en timme att ladda ner en 1 GB-fil medan en 50Mbps-anslutning kan ladda ner samma fil på under tre minuter.

Bandbredd och små filer

Bandbredd är mindre viktigt med små filer som en 1MB-webbplats: en 2Mbps-anslutning laddar sidan på tre sekunder medan en 50Mbps-anslutning slutför nedladdningen på en sekund. Du kommer förmodligen inte att märka mycket av en annan upplevelse med två sekunders belastningsskillnad. Latens är inte mycket av ett problem vid en stor filöverföring eftersom det lägger till en sekund eller två till en stor överföring; När du laddar en liten fil kan dock en anslutning med lägre bandbredd med lägre latens slutföra nedladdningen före en högre bandbreddsanslutning med hög latens.

Otillräcklig användning av bandbredd

Du märker inte mycket av en skillnad mellan en 100Mbps bandbreddsanslutning och en 10Mbps bandbreddsanslutning om allt du gör är att visa grundläggande webbplatser. Men om du har en 10 Mbit / s-anslutning, tittar på en HD-film på Netflix och delar anslutningen med en annan användare som tittar på videor i HD-kvalitet på YouTube, kommer bandbredd att vara en faktor. Båda strömmarna kräver en fullständig 10 Mbps-anslutning för att kunna köras med hög kvalitet, så du kan uppleva långa buffertider och minskad bildkvalitet. Om en tredje användare hoppar i nätverket samtidigt och försöker visa webbplatser kan det ta lång tid att ladda webbplatserna eftersom all anslutningsbandbredd redan har använts. Men om du delade en 100 Mbps-anslutning istället för en 10 Mbps-anslutning, skulle du troligen alla ha en smidig, snabb användarupplevelse.