Hur man loggar in på Mac utan att ange lösenord

Om du vill kan du ställa in din Mac så att du tillåter inloggning utan att ange lösenord. På så sätt kan du börja arbeta direkt på din Mac när som helst utan att behöva logga in varje gång med ett lösenord.

Logga in på Mac utan att ange lösenord

Även om det är möjligt att konfigurera en Mac för att tillåta direkt åtkomst utan att be om ett inloggningslösenord, måste du vara medveten om att den här inställningen inte rekommenderas om du har konfidentiella filer eller data på din Mac.

Att konfigurera en Mac för att tillåta automatisk åtkomst utan att ange ett inloggningslösenord kan vara användbart i följande situationer

1. Du har en gemensam Mac som används av alla medlemmar i ditt hus.

2. Du bor ensam och vill ha bekvämligheten med att använda din Mac direkt utan att gå igenom inloggningsprocessen.

3. Du har en Mac som främst är avsedd att användas av dina barn.

4. Din Mac finns mestadels i ditt hus och det spelar ingen roll även om någon i ditt hus får tillgång till dina filer.

I alla sådana fall kanske du har rätt när du konfigurerar din Mac för att bara slå på och tillåta omedelbar åtkomst, utan att behöva logga in på den hela tiden.

Ställ in Mac för att logga in utan att ange lösenord

1. Klicka på Apple-logotypen i den översta menyfältet på din Mac och klicka sedan på Systeminställningar ... i rullgardinsmenyn.

2. Klicka på alternativet Användare och grupper på skärmen Systeminställningar.

3. På nästa skärm (Användare & grupp) klickar du på Låsikonen längst ned till vänster i fönstret.

4. Ange sedan ditt administratörsnamn och lösenord när du uppmanas och klicka sedan på den blå upplåsningsknappen.

5. Klicka sedan på knappen för inloggningsalternativ, som ligger i det nedre vänstra hörnet av fönstret Användare och grupper.

6. Klicka sedan in i rutan Automatisk inloggning och välj sedan det användarkonto som du vill att din Mac ska tillåta automatisk inloggning när den startar (se bild nedan)

7. När du uppmanas att ange lösenordet för det konto du har valt för automatisk inloggning och klicka på OK-knappen.

8. Titta sedan på posten för automatisk inloggning på skärmen Användare och grupp, det ska ange namnet på kontot som du har konfigurerat eller tillåtet att logga in automatiskt på din Mac (se bild nedan)

Även om funktionen Automatisk inloggning låter dig logga in automatiskt när din Mac startar kommer den inte att logga in dig automatiskt igen om du loggar ut ditt användarkonto eller byter till ett annat användarkonto.

Detta innebär att du måste ange ditt inloggningslösenord varje gång du loggar ut från ditt användarkonto eller byter till ett annat användarkonto. Det andra alternativet i ett sådant fall är att starta om din Mac och det kommer återigen att låta dig logga in automatiskt utan att ange ett lösenord.

Om automatisk inloggning inte fungerar

Om du har problem med att ställa in automatisk inloggning på din Mac, är det troligt att du har FileVault-alternativet aktiverat för det kontot eller att det specifika kontot har konfigurerats för att logga in med ett iCloud-konto.

Lösningen i detta fall är att stänga av FileVault genom att öppna Systeminställningar > Säkerhet och sekretess > FileVault.

Om kontot har konfigurerats för att logga in med ett iCloud-konto kan du ändra kontot till inloggning med ett manuellt lösenord genom att öppna Systeminställningar > Användare & grupper > Ändra lösenord.

När du har gjort de ändringar som är tillämpliga i ditt fall bör du inte ha några problem med att ställa in din Mac så att du kan logga in utan att ange lösenord.