Hur man kan bli av med en tunn grön linje på en LCD-skärm

Din LCD producerar specifika färger och bilder genom att ändra färgerna på de tusentals små pixlarna på skärmen. Tre pixlar - färgade rött, grönt och blått - utgör varje pixel och små transistorer på skärmen elektroniskt utlöser rätt färg. Olika faktorer kan få dessa pixlar att fastna i en viss färg, inklusive skador på själva skärmen eller tillverkningsfel. Fasta pixlar kan visas som enstaka små prickar på skärmen eller som hela linjer som går längs den.

Verifiera problemet

Tre komponenter krävs för att korrekt visa en bild på LCD-skärmen - grafikkortet, monitorn och kablarna som ansluter dem. Ett problem med någon av dessa komponenter kan orsaka oönskade linjer, var och en kräver en annan reparationsmetod. Anslut en andra bildskärm till din dator för att se om raderna visas på den nya skärmen. Om de gör det kommer problemet med datorns grafikkort. Undersök videokablarna för tecken på skador eller slitage, och byt ut dem vid behov. Kontrollera skärmens skärminställningar och ändra dem för optimal prestanda. När du väl har konstaterat att problemet verkligen ligger på LCD-skärmen kan du adressera de fasta pixlarna i enlighet därmed.

Pixel massage

Pixlar som sitter fast i “på” -läget kan återgå till normal drift med lite tryck. Använd en liten bit tejp för att visa var linjen går och stänga av skärmen. Fukta en mjuk trasa något och tryck försiktigt på den fastnade pixellinjen. Tryck inte för hårt, annars kan du förvärra problemet. Tanken är att försiktigt böja skärmmaterialet och uppmuntra pixlarna inuti att flytta ut ur den permanenta "på" -positionen. Arbeta långsamt och tryck försiktigt längs hela linjen. Slå på skärmen igen när du är klar för att se linjens svar. Upprepa vid behov tills alla pixlar är tillbaka till det normala.

Uppdatera drivrutiner

Att använda föråldrade drivrutiner kan orsaka olika visningsproblem, och din gröna linje kan vara ett bevis på detta. Kontrollera drivrutinsversionerna för ditt grafikkort och bildskärm för att säkerställa att du använder de senaste versionerna. Besök webbplatsen för din dator eller bildskärmstillverkare för att söka efter uppdateringar för dina enheter. Håll också ditt operativsystem uppdaterat för att uppmuntra till korrekt kommunikation mellan alla komponenter.

Färgcykling

Fasta pixlar svarar någon gång på snabb cykling av färgerna, vilket i huvudsak fungerar "kinks" ur underpixlarna och låter dem arbeta som de ska. Du kan hitta olika “pixel fixer” -program online som gratis nedladdningar, inklusive Jscreen Fix, Undead Pixel och Stuck Pixel Fixer. (Se resurser.) Dessa program går igenom skärmen i olika färger för att ta bort den fasta pixellinjen och det kan ta allt från 20 minuter till en timme eller mer att köra.

Sök professionell hjälp

Om dina försök att återuppliva din fasta pixellinje misslyckas kan du behöva söka mer professionell vägledning för en lösning. Beroende på åldern på din skärm eller bärbara dator kan du kontakta tillverkaren eller en erfaren reparatör för hjälp. Kontrollera din garanti, eftersom vissa tillverkare byter ut LCD-skärmar med mer än några döda pixlar inom en viss tidsram. För dessa LCD-skärmar som inte omfattas av garantin måste du bestämma om reparation eller utbyte är ett bättre alternativ.