Vad är skillnaden mellan analogt och digitalt ljud på ett headset för datorn?

Ljudkvaliteten från en dator till ett headset kan variera beroende på ett antal faktorer. Anslutningstyp, ljudprocessor, högtalarkvalitet och även ljudkällan kan påverka ljudet. För att förstå skillnaden mellan ett analogt och ett digitalt headset måste man förstå vad som händer på datorn, ljudkortet och headsetet.

Skillnaden mellan analogt och digitalt ljud

Skillnaden mellan digitalt och analogt ljud är subtilt, men viktigt. Analogt ljud ger en jämn "våg" av energi som vibrerar direkt från källan. I en traditionell installation vibrerar en vinylskiva en nål som matar den energin direkt genom en koppartråd till en kon för att producera ljudet. Digital samplar ljudvågen vid vissa punkter och förvandlar varje del av den vågen till ett informationsblock definierat av ett visst antal 0 och 1. Dessa 0 och 1 definierar vilket buller som kommer ut vid varje punkt i vågen.

Källans kvalitet

Vad är skillnaden mellan analogt och digitalt ljud på ett headset för datorn?

I slutändan kommer kvaliteten på ditt headset inte att bedömas av tekniska specifikationer, utan av hur bra din musik eller ditt spel låter. Dessa ljud måste komma från en kvalitetskälla om de ska producera kvalitetsljud i hörlurarna. För analogt är "källan" inspelningsstudion - ett högkvalitativt band måste spelas in av en högkvalitativ mikrofon till ett högkvalitativt masterband om det kommer att tas emot i hög kvalitet. Fideliteten hos en digital inspelning beror på hur mycket data som används för att definiera dessa initiala analoga vågor. Detta kallas det digitala ljudets bithastighet. Ju högre bithastighet, desto mer detaljer kommer den att fånga; 320 Kbps fångar praktiskt taget allt ljud i en MP3, men det tar upp stora mängder utrymme på en dator medan 128 Kbps skapar mindre filer men ljud av lägre kvalitet.

Ljudprocessorn

När du väl har en källa kommer den källan att matas via en ljudprocessor. Ljudprocessorn kan antingen vara ljudkortet i din dator eller placeras i själva headsetet, och de flesta kan hantera ljud upp till 16 bitar. Detta 16-bitars djup skiljer sig något från MP3-filernas bithastighet. Vad som bör förstås är dock att de flesta inspelningsstudior idag använder 24-bitars inspelningar, och att en högkvalitativ digital inspelning som matas genom en processor av lägre kvalitet kommer att få sin kvalitet reducerad.

Från processorn till ditt headset

I slutet av dagen, det som skiljer en analog från ett digitalt headset är där ljudprocessorn finns. Allt ljud, antingen från en analog eller en digital källa, måste konverteras till en analog vibration för att producera ljudet. Analoga hörlurar ansluts via ett traditionellt hörlursuttag till en ljudprocessor inbyggd i datorn. Digitala hörlurar ansluts antingen till ett digitalt ljudutgång eller en USB-port och tar emot digital information till en internt installerad ljudprocessor.

Det finns olika fördelar med att använda digital eller analog. Analoga headset tenderar att vara billigare, medan digitala headset däremot säkerställer samma kvalitetsnivå, oavsett vilken enhet du ansluter dem till. Många av de mer avancerade ljudprocessorerna är endast tillgängliga för installation i en dator.