Kan du ha en Xbox och en Wii ansluten till samma TV?

Videospelskonsolerna Xbox och Wii är ungefär så olika som möjligt. De använder olika styrenheter, olika processorer och har olika sätt att spela. Men de delar också samma teknik för TV-anslutningar. Så länge din TV har två anslutningar som är kompatibla med båda systemen kan du ansluta båda. Du kan till och med spela båda samtidigt om din TV har delat skärmläge och du är mycket samordnad.

Wii-anslutningar

Nintendo Wii levereras med en standardkompositvideo med tre ledare och stereoljudkabel. Även om dessa kablar är praktiska, misslyckas de med att dra full nytta av Wiis förmåga att generera en bättre än standard-definition 480p-bild. För att få full upplösning måste du använda en femledarkabel som bär både komponentvideo och stereoljud.

Xbox-anslutningar

Microsoft Xbox liknar Wii genom att dess grundläggande kabel inte utnyttjar dess kapacitet fullt ut. Den matar också ut en analog videosignal via en valfri komponentvideokabel om du vill uppleva bästa möjliga bildkvalitet. Till skillnad från Wii kan den dock generera äkta HD-bilder med upp till 1080p upplösning.

Val

Eftersom inget av systemen stöder den praktiska HDMI-standarden med en kontakt har du ett val - komponentvideo. Denna anslutning använder tre kablar för att bära videosignalen och kan uppnå HD-bildkvalitet. Men många TV-apparater har i bästa fall en komponentvideoingång. Om detta är fallet med din apparat måste du antingen nöja dig med en kompositanslutning från ett av dina videospelsystem eller byta komponentkablar varje gång du spelar ett annat system.

Växellådor

Om din TV eller din hemmabiomottagare har slut på ingångar och du bara har plats för ett system har du fortfarande ett annat alternativ. Du kan köpa en switchbox som har flera ingångar och en utgång. När du har anslutit din Wii och Xbox till switchboxen ansluter du den till din TV. Vissa switchboxar kan till och med automatiskt byta till vilken ingång som är aktiv.