Defriending vs Blocking på Facebook

När någon använder Facebook för oförskämd, hotfull eller på annat sätt oönskad interaktion kan du vidta åtgärder för att förhindra att personen kontaktar dig och får tillgång till din tidslinje. Även om vissa använder termerna "defriending" och "blocking", påverkar de två åtgärderna ditt Facebook-konto annorlunda. Att förstå vad som händer när du tar bort en vän kontra att blockera en vän kan hjälpa till att avgöra vilken åtgärd som erbjuder den bästa lösningen för just din situation.

Radera en vän

Att välja att radera eller "missvänja" någon tar bort personens rätt att visa någon del av din tidslinje som inte är offentlig. Detta innebär att individen inte kan se vad du lägger upp om säkerhetsinställningarna för dina statusuppdateringar och foton är "Offentliga". Att ta bort personen från din vänlista hindrar dock inte personen från att skicka meddelanden till dig eller en ny vänförfrågan. För att radera en vän, navigera till hennes tidslinje och placera musen över ikonen "Vän" tills en dialogruta öppnas och välj sedan alternativet "Unfriend". Alternativt klickar du på "Vänner" från din Facebook-tidslinje och letar upp personen du vill ta bort från din vänlista. Placera musen över ikonen "Vän" bredvid hennes namn och välj sedan alternativet "Unfriend" i dialogrutan som öppnas.

Blockerar någon

Att blockera någon från din Facebook-tidslinje förhindrar nästan all kommunikation mellan dig och den blockerade individen. Din profil visas inte längre i hans sökresultat och han kan inte längre skicka meddelanden till dig eller använda chattfunktionen för att kontakta dig. På samma sätt kan du inte visa hans profil eller chatta eller skicka meddelanden så länge blocket förblir i kraft. Om ni båda använder en viss app eller är medlemmar i samma grupp kommer blocket dock inte att förhindra kommunikation inom dessa miljöer. För att blockera en viss person, klicka på låsikonen högst upp på sidan och välj "Hur hindrar jag någon från att plåga mig?" alternativ. Skriv personens namn och klicka sedan på "Blockera". Alternativt kan du navigera till personens tidslinje, klicka på nedrullningspilen bredvid meddelandeikonen och välja alternativet "Rapportera / blockera".

Använda den begränsade listan

Ibland kanske du vill begränsa vad en vän kan se på din sida utan att ta bort personen från din vänlista. Om du lägger till personen i listan Begränsad kan du behålla din vänskapsstatus, men hindrar henne automatiskt från att se något som du inte har taggat eller publicerat. Detta kan komma till nytta om din chef, en viss kollega eller till och med din svärmor är din Facebook-vän. För att lägga till någon i listan Begränsad, navigera till hennes tidslinje och placera musen över ikonen "Vän" tills en dialogruta öppnas. Välj alternativet "Lägg till i en annan lista" och klicka sedan på "Begränsad." Alternativt klickar du på "Vänner" från din Facebook-tidslinje och letar upp personen du vill lägga till. Placera musen över ikonen "Vän" bredvid hennes namn, välj alternativet "Lägg till i en annan lista" och välj sedan "Begränsad."

Ta bort blocket

Oavsett om du har vänskött eller blockerat någon kan du ångra åtgärden om situationen förändras. Om du tar bort ett block återställs dock inte tidigare relationer automatiskt. I båda fallen måste du skicka en vänförfrågan till personen och han måste acceptera begäran innan du kan få tillgång till hans profil igen. Du kan hantera dina blockerade och begränsade användare under avsnittet Blockering i ditt Facebook-konto sekretessinställningar.