Hur man påskyndar en Asus EEE-dator

ASUS designade EEE-serien av netbooks för användare som inte vill ha en fullfjädrad bärbar dator men behöver lite mer datorkraft än vad en smartphone eller surfplatta tillhandahåller. Med Intel Atom ultra-lågspänningsprocessorer är ASUS EEE-netbooks mycket bärbara, har en ganska bra batteritid och inkluderar en fullständig Windows-installation. Men samma Intel Atom-arkitektur som gör EEE-netbooks så bärbara låter också deras tröga prestanda för kraftanvändare. Ändå kan några förbättringar och justeringar hjälpa dig att avsevärt förbättra prestanda för en ASUS EEE-netbook.

Lägger till RAM

Som med praktiskt taget alla andra typer av datorenheter är det kanske det enklaste och mest effektiva sättet att förbättra dess prestanda att lägga till mer RAM till din EEE-dator. Med undantag för modellerna 700 (2G Surf) och 900SD EEE PC har alla andra i serien extra uttag för att lägga till ytterligare ett RAM-minne. RAM-uppgraderbara modeller i ASUS EEE 700 och 900-serien använder DDR2 400, 533 eller 667-MHz RAM. ASUS EEE 1000-datorer stöder DDR2 500/667 RAM. EEE-datorer i 1100- och 1200-serien använder DDR2 667/800-minne. 1215b-serien EEE PC är den enda modellen som stöder DDR3-minne. Att lägga till minne till en EEE-dator är i princip samma som att uppgradera RAM i en bärbar dator. Du kan komma åt minnesplatsen för en EEE-dator längst ner på netbooken eller genom att ta bort tangentbordet.

Högerklockning / Överklockning av CPU

Samförståndet bland professionella recensioner och ägare är att ASUS EEE-PC har bättre batteritid än genomsnittet för den typ av prestanda den ger. Detta beror delvis på hur ASUS klockar Intel Atom-processorer som används i EEE-datorer. I de flesta fall underklockar ASUS faktiskt processorerna för att förbättra batteriets livslängd. BIOS-menyerna i EEE-datorer erbjuder inte ett sätt att ändra klockhastigheten för Atom-processorerna. Med gratisverktyg som SetFSB och EeeCtl kan du ställa in Atom-processorn på standardhastighet eller öka dess prestanda genom att öka frontbussens, klockhastighets- och spänningsinställningarna (länkar i resurser). Överklockning av Atom-processorn kan dock vara riskabelt, eftersom att justera den för mycket kan leda till att CPU överhettas. Ändå rapporterar många användare framgång när de överklockar blygsamt eller "högerklockar" processorn (ställer in Atom-processorn till dess fabriksinställda Intel-hastighet.)

Vrid upp videon

Förutom modellerna 1201N och 1215b har alla ASUS EEE-datorer Intel GMA-videokretsuppsättningar. Medan Intel-kretsuppsättningarna är tillräckliga för normal webbsurfning och vanliga datoruppgifter är de vanligtvis inte tillräckligt snabba för att spela grafikintensiva 2D- eller 3D-spel. Varken ASUS eller Intel tillhandahåller ett verktyg för överklockning av GMA-chipsets. GMABooster erbjuder dock ett gratis Windows-verktyg som gör exakt det - låter dig öka klockhastigheten för GPU-chipet för att förbättra prestanda (länk i Resources). Modellerna 1201N och 125b innehåller betydligt snabbare GPU: er från NVIDIA respektive AMD. Om du har 1201N EEE-datorn kan du ladda ner och använda RivaTuner för att överklocka Nvidia Ion-grafikchipet i netbooken. För 1215b-modellen, ladda ner AMD OverDrive-verktyget för att överklocka EEE-datorns högpresterande HD 6250-grafikkretsuppsättning (länkar i resurser).

Inaktivera onödiga Windows-tjänster

De flesta ASUS EEE-datorer levereras med en fullständig Windows-installation på skrivbordet. Oavsett om EEE-datorn kör Windows 7, Vista eller XP laddar operativsystemet många tjänster som standard som du inte behöver med en netbook. Oavsett vilken version av Windows du använder kan du nå Services-konsolen från en körruta. Tryck på "Windows-R", skriv "Services.msc" i rutan Kör och tryck på "Enter". I konsolfönstret Tjänster kan du inaktivera många tjänster säkert och därmed frigöra RAM och andra systemresurser. För att förbättra prestandan på din EEE-dator kan du inaktivera följande tjänster: Block Level Backup Engine Service, Bonjour Service, Certificate Propagation Service, Group Policy Client, HomeGroup Listener Service, HomeGroup Provider Service, Offline Files Service, Portable Device Enumerator Service, Software Protection Service (endast efter att du aktiverat Windows), SSDP Discovery Service och Windows Media Player Network Sharing Service. Om du använder ett antivirusprogram från tredje part kan du också inaktivera Security Center och Windows Defender-tjänster.

Ditch Windows helt och hållet

Även med bärbara datorer och stationära datorer i full storlek kräver Windows en relativt stor mängd hårdvaruresurser för att fungera optimalt. Medan hårdvaran i en ASUS EEE-dator är tillräcklig för att köra Windows, kommer systemen aldrig att köra Microsoft-operativsystemet så snabbt som du kan vara van vid med en avancerad stationär eller bärbar dator. Ändå, om du kan testa ett alternativt operativsystem kan du öka prestandan på din EEE-dator genom att helt enkelt installera en version av Linux, vilket kräver mycket färre resurser än Windows. Det finns otaliga Linux-distributioner som är kompatibla med din EEE-dator och du kan installera de flesta av dem från ett USB-minne eller extern optisk enhet (eftersom de flesta EEE-datorer inte har en CD / DVD-enhet.) Populära distributioner som är kompatibla med ASUS EEE-datorer inkluderar Ubuntu, Puppy Linux och Knopix (länk i resurser).