Hur man ändrar standardwebbläsare i Windows 10

Microsoft Edge är standardwebbläsaren i Windows 10. Men du kan enkelt ändra standardwebbläsaren i Windows 10 till Google Chrome, Firefox och andra, om du inte gillar att använda Microsoft Edge.

Ändra Windows 10 standardwebbläsare till Google Chrome

Följ stegen nedan för att ändra standardwebbläsaren i Windows 10 till Google Chrome.

1. Ladda ner Google Chrome Browser till din dator, om den inte redan finns på din dator

2. Öppna sedan Google Chrome Browser på din dator genom att klicka på Chrome-genvägsikonen på skrivbordet.

Om du inte har gjort en genväg kan du hitta Google Chrome genom att klicka på startknappen för Windows 10 och leta efter Google Chrome på sidofältmenyn (se bild nedan).

3. När Google Chrome Browser öppnas på din dator klickar du på Chrome-ikonen med 3 staplar längst upp till höger på skärmen (se bild nedan)

4. Klicka på Inställningar från rullgardinsmenyn (se bild ovan)

5. Bläddra ner till botten av sidan på Chrome Inställningssida tills du kommer till avsnittet Standardwebbläsare och klicka på Gör Google Chrome till standardwebbläsarknappen (se bild nedan).

6. Så snart du klickar på "Gör Google Chrome till standardwebbläsaren" ser du skärmen för val av standardapp för Windows 10 (se bild nedan).

På den här skärmen bläddrar du ner till avsnittet "Webbläsare" och klickar på Microsoft Edge och väljer Google Chrome (se bild ovan)

7. På skärmen för standardappar bläddrar du ner till avsnittet "Webbläsare" och klickar på Microsoft Edge och väljer Google Chrome som din nya standardwebbläsare (se bild ovan)

8. Stäng fönstret för att spara den här inställningen.

Ändra Windows 10 Standard Browser till Firefox

Följ stegen nedan för att ställa in Mozilla Firefox som din standardwebbläsare i Windows 10.

1. Ladda ner Mozilla Firefox-webbläsaren till din dator, om den inte finns på din dator

2. Öppna webbläsaren Firefox på din dator genom att klicka på Firefox-genvägsikonen.

3. När du väl är på Firefox-startsidan klickar du på 3-staplingsikonen längst upp till höger på skärmen. (Se bild nedan)

4. På rullgardinsmenyn letar du efter Alternativ och klickar på den.

5. På nästa skärm klickar du på alternativet Skapa standard som finns under avsnittet "Allmänt" (se bild nedan).

6. När du klickar på Make Default ser du fönstret för val av Windows 10-standardval på appen på skärmen (se bild nedan)

På den här skärmen bläddrar du ner till avsnittet "Webbläsare" och klickar först på Microsoft Edge. Klicka på Firefox för att göra Firefox till den nya standardwebbläsaren på din dator.

7. Stäng fönstret för att spara den här inställningen på din dator.

Är din webbläsare med rätt sökmotor

Nu när du har bytt tillbaka till din favorit webbläsare, se till att webbläsaren använder din önskade sökmotor. Du kan göra detta genom att göra en sökning i Windows 10-sökrutan (bredvid Windows startknapp).

Sök efter Steve Jobs och titta på sökresultaten. Ser du fortfarande resultaten som visas i Bing?

Detta händer eftersom även om du har bytt standardwebbläsare till antingen Chrome eller Firefox, använder standardwebbläsaren av någon anledning fortfarande Bing som sin leverantör av sökmotorer.

Inga bekymmer, du kan enkelt ändra detta genom att gå till din favorit webbläsares inställningssida och se till att den använder din önskade sökmotor. I fallet med Google Chrome kan du till exempel ställa in Google som standardsökmotor. (Se bild nedan)

Ett annat alternativ som du kan prova är att fortsätta använda Microsoft Edge men ändra dess standardsökmotor till Google, Yahoo, DuckDuckGo eller något annat du föredrar att använda. På så sätt visas alla sökresultat i Edge Browser med din önskade sökmotor.