Så här ser du filändelser på Windows 10-datorn

Som du måste ha lagt märke till visar Windows 10-datorn inte filändelser. Men du kan enkelt ändra detta standardbeteende och göra att din Windows 10-dator alltid visar filändelser.

File Extensions

Varje fil på en dator måste ha en förlängning, som informerar datorn om vilken typ av fil den är och hjälper datorn att välja vilket program eller program som ska användas för att öppna en viss fil.

Till exempel har Microsoft Word-dokument .doc- eller .docx-filändelse, medan Microsoft Excel-filer har .xlsx-förlängning. På liknande sätt har ljudfiler .mp3, .wma och andra typer av filändelser.

Behovet av att se filändelser i Windows 10

Om du vill kan du lita på din dator för att läsa dolda filändelser och öppna filer för dig. När allt kommer omkring, varför ska en användare bry sig om filändelser när din dator automatiskt gör det åt dig.

Men att inte konfigurera din dator för att visa filändelser är en dålig idé ur säkerhetssynpunkt och du kan i slutändan bjuda in skadlig programvara till din dator, om du klickar på en fil utan att veta dess filändelse.

Låt oss till exempel anta att du stöter på en fil som heter "document01" på din dator. Det är en dålig idé att klicka på en sådan fil utan att titta på dess förlängning, särskilt om du inte minns att du skapade en fil med den typen av namn.

Även om filen kan se ut som en äkta PDF-fil med en PDF-ikon kan den visa sig vara en skadlig körbar fil med .exe-förlängning, istället för att vara en ofarlig PDF-fil med .pdf-förlängning.

Om filändelsen var synlig på din dator, skulle du omedelbart ha insett att det var en körbar "document01.exe" -fil och inte en vanlig "document01.pdf" -fil.

Nu när du vet fördelen med att kunna se filändelser på din dator, låt oss komma igång med stegen för att faktiskt göra dina Windows 10-dator Visa filändelser.

Så här ser du filändelser på Windows 10-datorn

1. Klicka på Windows 10 Start-knappen och klicka sedan på File Explorer i menyn som visas (se bild nedan).

2. I File Explorer-fönstret klickar du på fliken Visa och klickar sedan på den lilla rutan bredvid filnamnstillägg (se bild nedan)

Om du har problem med ovanstående steg kan du också använda Kontrollpanelen för att göra din Windows 10-dator Visa filändelser.

1. Högerklicka på Windows 10 Start-knappen och klicka sedan på Kontrollpanelen i menyn som visas.

2. Kontrollera att du befinner dig i kategorivyn på kontrollpanelskärmen och klicka sedan på Utseende och anpassning.

3. Klicka på File Explorer-alternativ på nästa skärm.

4. Klicka på fönstret Visa i fönstret Alternativ för filutforskare och sedan Avmarkera alternativet för Dölj utvidgningar för kända filtyper (se bild nedan)

5. Klicka på Apply och OK för att komma ur den här skärmen.