Hur man tar skärmbilder med hjälp av Snipping Tool i Windows 10

Om du inte var medveten har Windows 10-datorn en dedikerad app som låter dig skapa, redigera och kommentera skärmdumpar. Om detta låter intressant, låt oss gå vidare och ta en titt på Hur man tar skärmdumpar med Snipping Tool i Windows 10.

Snipping Tool App i Windows 10

Snipping Tool är ett inbyggt program i Windows-datorer som först introducerades av Microsoft i Windows 7, sedan dess har det varit en del av Windows OS i alla versioner, inklusive Windows 10.

Snipping Tool gör det möjligt för användare att ta skärmdumpar genom att välja ett rektangulärt område, ett fritt formatområde eller hela skärmen. Du kan också kommentera skärmdumparna med färgpennor eller markören.

Innan vi går vidare med stegen för att ta skärmbilder med hjälp av Snipping Tool i Windows 10, låt oss först titta på användargränssnittet för appen Snipping Tool.

Som du kan se på bilden ovan består användargränssnittet för Snipping Tool i princip av fem knappar som är utformade för att utföra följande funktioner.

 1. Nytt: Klicka på den här knappen för att ta en skärmdump.
 2. Läge: Gör att du kan välja olika typer av skärmdumpar - Free-Form, Rectangular, Window Snip och Full Screen Snip.
 3. Fördröjning: Fördröjer skärmdumpinspelning med 1, 2, 3, 4 eller 5 sekunder.
 4. Avbryt: Avbryter den aktuella åtgärden.
 5. Alternativ: Gör att du kan anpassa Snipping Tool

Så här startar du verktyget för kodning i Windows 10

Nu när du förstår användargränssnittet för Snipping Tool, låt oss ta en titt på några av sätten att komma åt eller starta appen Snipping Tool på din dator.

Använd sökfältet: Börja skriva Snipping Tool i sökfältet och klicka sedan på rätt sökresultat (se bild nedan)

Använd Start-menyn: Klicka på Start> bläddra ner och klicka på Windows-tillbehör> Nästa, klicka på genvägen för Snipping Tool.

Använd Körkommando: Tryck på Windows Logo + R-tangenterna på tangentbordet på din dator för att öppna Körkommandofönstret, skriv snippingtool i rutan Öppna och klicka sedan på OK eller tryck på Enter-knappen.

Ta skärmbilder med Snipping Tool i Windows 10

Till sist, låt oss ta en titt på stegen för att ta skärmbilder med hjälp av Snipping Tool i Windows 10.

1. Öppna appen Snipping Tool på din dator med någon av metoderna som beskrivs ovan.

2. I fönstret Snipping Tool, klicka på Mode och välj vilken typ av skärmdump du vill ta från listrutan (se bild nedan)

Obs! Du kan också klicka på Ny och börja ta skärmdumpar på din dator.

3. Om du klickar på Ny eller väljer ett skärmbildsläge kommer skärmen att bleknas och förvandlas muspekaren till ett hårstrånsmönster. Detta gör att du kan välja det område du vill fånga i en skärmdump genom att hålla musknappen och dra markören runt området.

4. När önskat område är valt släpper du musknappen och skärmbilden kopieras till Urklipp.

5. Därefter kan du antingen klicka på Spara ikonen eller klicka på Arkiv> Spara som för att spara skärmbilden på vilken plats som helst på din dator (se bild nedan).

Annotera / redigera skärmbilder med hjälp av verktyget verktyg

Som nämnts ovan ger Snipping Tool några grundläggande verktyg som Pen, Highlighter och Eraser som du kan använda för att kommentera och redigera dina skärmbilder.

För andra metoder för att ta skärmdumpar i Windows 10 kan du se: Hur man tar skärmdumpar i Windows 10

Anpassa kodningsverktyget

Genom att klicka på fliken Alternativ kan du anpassa hur Snipping Tool uppträder och visas på din dator.

 • Dölj instruktion Text: Döljer text under knapparna i fönstret Snipping Tool.
 • Kopiera alltid snips till Urklipp: Kopierar skärmdumpar till Urklipp, så att du kan klistra in dem i Paint, Word och andra applikationer.
 • Inkludera URL nedanför snips (endast HTML): Sparar skärmdumpar som HTML-dokument och innehåller webbadressen till webbplatsen från vilken du tog skärmdumpen.
 • Fråga att spara snips innan du avslutar: Frågar dig att spara skärmdumpen, om du råkar stänga snäppverktyget utan att spara skärmdumpen.
 • Visa skärmöverlägg när Snipping Tool är aktivt: Gör att du kan stänga av det vita överlägget som visas som standard när du försöker ta en skärmdump på din dator.
 • Bläckfärg: Gör att du kan ändra färgen på markeringsgränsen som visas när du försöker ta en skärmdump.
 • Visa markeringsfärg efter att snäpp tagits: När du markerar det här alternativet visas markeringsgränsen runt skärmdumpen efter att den tagits.