Hur man blinkar ett skadat BIOS

Få saker kan stänga av en dator lika fullständigt som ett skadat BIOS. BIOS fungerar som styrmekanism för datorn och kopplar samman alla systemets olika komponenter för att säkerställa att data flyter smidigt mellan dem. När BIOS skadas kommunicerar dessa komponenter inte längre korrekt, vilket leder till problem som dåliga matematiska beräkningar eller systemkomponenter försvinner från tillgänglig användning. Att blinka en skadad BIOS är det enda sättet att rätta till problemet. Genom att ladda en ny BIOS i systemet skriver du över den skadade och skapar ett rent BIOS som återställer maskinen till funktionsdugligt skick.

Anslut till Internet med en okorrigerad dator och ladda ner ett rent BIOS från moderkortstillverkarens webbplats. Många tillverkare erbjuder dig ett urval av BIOS-installationstyper. Välj antingen Flash Drive-verktyget eller CD-ROM-verktyget, beroende på om du har tillgång till ett USB-minne eller en CD-ROM-brännare. Se Tips om du inte känner till moderkortets tillverkare eller modell.

Skapa en startenhet för den nya BIOS genom att formatera en tom CD-ROM eller USB-flashenhet med Windows "Format". Anslut ett USB-minne till en öppen USB-port eller placera en tom CD i CD-brännaren. Högerklicka på enheten och välj "Format". Markera rutan "Skapa en MS-DOS-startdisk". Tryck på “Start” -knappen för att formatera.

Kopiera BIOS-filinnehållet till startkatalogen på USB-minnet eller CD-skivan. Skriv ner namnet på .exe-filen som ingår i filinnehållet tillsammans med BIOS-filnamnet.

Placera startenheten i datorn som innehåller det skadade BIOS. Slå på det skadade systemet och vänta på att systemet ber dig att komma åt skärmen för startval.

Tryck på den angivna knappen för att komma åt skärmen och välj sedan BIOS-startenhet från "Boot Device Menu." Tryck på “F8” -tangenten när du blir ombedd att välja en start för att öppna startvalsmenyn. Starta till kommandotolken.

Skriv .exe-filnamnet från BIOS-innehållet, tryck på mellanslagstangenten och skriv sedan BIOS-filnamnet. Tryck på "Enter" för att blinka den okorrigerade BIOS-filen till systemet.

Ta bort startenheten och starta om systemet för att aktivera det nya BIOS.

Objekt du behöver

  • CD brännare

  • USB-minne eller tom CD

Tips

Du kan identifiera moderkortstillverkaren såväl som moderkortmodellen genom att kontrollera moderkortet själv. Öppna datorn med en stjärnskruvmejsel för att ta bort fodralskruvarna och dra sedan av fodralet. Undersök moderkortet för modell- och tillverkarinformation stämplad på kortet. Stäng ärendet när du har samlat in informationen.