Skillnaderna mellan främre högtalare och bakre högtalare för bilar

Den mobila miljön är en potentiell ljudflykt, så att du kan skapa ditt drömsystem med få begränsningar. Det finns ingen brist på högtalare att välja mellan för ditt nya system, med alternativ för att fylla hela fordonet med frodigt ljud. Högtalare av olika storlek kan uppta fram- och baksidan av hytten, med två- eller trevägs komponent- och koaxialhögtalare som genomförbara alternativ. Att förstå vad dessa alternativ är och hur man väljer dem är en del av den nödvändiga läxan när du planerar din nya installation.

Främre scen och bakre fyllning

Fronthögtalarna dikterar ljudscenen eller placeringen av sång och instrument när du lyssnar på musik. I de flesta billjudsystem är det här du bör investera det mesta av din högtalarbudget. När du går på en konsert eller lyssnar på musik hemma kommer de allra flesta ljud framför dig, vilket gör valet av främre högtalare högsta prioritet när det gäller bästa ljudkvalitet. Det är alltid klokt att välja främre och bakre högtalare från samma tillverkare för att förhindra distraherande klangskillnader mellan paren. Ett annat sätt att säkerställa samma ljud fram och bak är att använda identiska högtalare när det är möjligt för båda paren. I scenarier där det finns komponenthögtalare med separata bashögtalare och diskanthögtalare och en försörjning för koaxialhögtalare på baksidan är perfekta matchningar inte möjliga. I det här fallet är det acceptabelt att använda en potentiellt billigare högtalare bak, så länge man försöker matcha paren så nära som möjligt.

Högtalarstorlek

När du handlar för högtalare är det första du behöver förstå vad fabrikshögtalarstorlekarna är. Även om du ibland kan använda distansringar och adaptrar för att öka högtalarstorlekarna fram och bak, kan de ofta inte ändras om du inte skär i en dörrpanel. Högtalarstorleken dikterar hur mycket bas som produceras av dessa högtalare, en faktor som blir viktigare om du inte använder en subwoofer. Högtalarstorlek påverkar vanligtvis strömhantering, med mindre högtalare som normalt är effektivare och kräver mindre ström. Välj alltid de största främre högtalarna du kan passa och ha råd, även om du har en subwoofer. Genom att göra detta kan basen föras fram i fordonet, vilket minskar uppfattningen om alla låga frekvenser som kommer från baksidan av fordonet.

Komponent- och koaxialhögtalare

Komponenthögtalare erbjuder separata bashögtalare, diskanthögtalare och större, överlägsna delningsfilter för att dela upp signalen. Om ditt fordon erbjuder högtalarplatser för komponenter kan du enkelt identifiera detta genom att det finns ett litet högtalargaller som skyddar den separata diskanthögtalaren precis ovanför instrumentbrädan eller på dörren. Komponenthögtalare placeras normalt högre i tillverkarens sortiment och erbjuder krafthantering och byggkvalitet ofta högre än eller lika med jämförbara hemhögtalare. Koaxialhögtalare kräver vanligtvis mindre effekt, perfekt för en snabb fabrikshögtalare och kompatibel med nästan alla fordon. High-end koaxialhögtalare finns för att rymma den mobila audiofilen utan fabrikskomponenthögtalarplatser.

Krafthantering och effektivitet

Ofta lika viktigt som fabrikshögtalarens storlek är att bestämma vilken elektronik som kommer att driva dina nya högtalare. Om du använder en separat stereo- eller fyrkanalsförstärkare för att driva högtalarna ökar dina alternativ dramatiskt. De flesta bättre byggda högtalare är byggda med förväntan på att få mer kraft än in-dash-radion. De allra flesta koaxialhögtalare i kontrast kräver vanligtvis mindre effekt, men alla drar nytta av fristående förstärkning av högre kvalitet för ökad detaljrikedom och mindre distorsion. Högtalarnas effektivitetsbetyg berättar omedelbart hur mycket effekt som krävs för att uppnå en viss ljudtrycksnivå. Högre decibeltal indikerar ökad effektivitet. Till exempel kommer en högtalare med 100 dB att spela högre med samma mängd ingångseffekt än en högtalare med en driftseffektivitet på 88 dB. Tänk på detta och effekthanteringsbetyg när du monterar en högtalare med dess strömkälla.