Hur du tar reda på om din dator övervakas

Vissa människor - till exempel din chef - kan ha rätt att komma åt din dator och övervaka hur du använder den. Andra, som hackare, kan ta rätten för sig själva utan att du är medveten om det. Var uppmärksam på din dator och kör rätt genomsökningar för att avgöra om du övervakas; om du är, kan du behöva vidta åtgärder för att åtgärda problemet. En okänd person som övervakar din dator kan vara informerad om allt från affärssamtal till ekonomisk information du har angett när du gör ett köp online.

Steg 1

Notera eventuella fördröjningar eller förstörningar i datorns prestanda. Vissa program för övervakning tar skärmdumpar och loggar tangenttryckningar, vilket kan påverka hur bra din dator körs. Om du märker konsekventa problem kan någon övervaka dig.

Steg 2

Logga in på Netalyzer (se Resurser). Klicka på "Starta analys". Om något blockerar säker kommunikation kommer det att meddela dig - om så är fallet kan du övervakas.

Steg 3

Ladda ner ett antispionprogram och följ anvisningarna för att installera det. CounterSpy V2, SpyBot Search and Destory och Webroot Antivirus erbjuder alla lokaliseringsfunktioner för spionprogram.

Steg 4

Kör spionprogram och utför en systemsökning. Om programmet hittar någon övervakningsprogramvara eller spårningsenheter, kommer det att varna dig och uppmana dig att ta bort eller sätta dem i karantän.

Steg 5

Tryck på "Ctrl-Shift-Escape" för att starta Aktivitetshanteraren. Titta på de program och processer som körs; om du ser något som du inte känner igen, leta upp dem online för att avgöra om de är relaterade till spårnings- eller övervakningsprogram. Websense Enterprise 5.1, Spectator Pro och ActivTrak är tre produkter som kan användas för att spåra din datoranvändning.

Fråga personen du misstänker övervakar din dator om den övervakas eller inte. Förklara att du har problem med att mata in finansiell information på datorn.