Hur man överklockar en AMD-processor på ett Gigabyte-moderkort

Överklockning innebär att man höjer de fabriksinställda CPU-klockhastighetsinställningarna genom att manipulera ingångsspänningen och processorns buss- eller genomströmningsinställningar samtidigt som moderkortets temperatur hålls på en säker nivå. Detta är en populär praxis bland spelare på grund av den resulterande ökningen av bildrutor per sekund. Giga-byte Technology Co., Ltd tillverkar en rad högpresterande moderkort för AMD-serien av processorer, inklusive Giga-byte Technology Co., Ltd MA78G-DS3HP. Genom att montera en AMD X4 955 Black Edition med en startklockhastighet på 3,2 GHz på det här kortet kan du höja standardklockhastigheten till nära 4 GHz. Tricket är att hålla hela installationen relativt cool och stabil.

Steg 1

Ladda ner och installera AMD OverDrive eller CPU-Z på din lokala (C) enhet, beroende på vad du föredrar. Ladda ner Prime95-programvaran för att använda som en stressor för att testa en överklockad CPU för stabilitet. Du använder Prime95 för att lägga full belastning på processorn och relaterade komponenter under längre tidsperioder för att testa den överklockade processorns stabilitet.

Steg 2

Stäng av, koppla ur och öppna datorhöljet som innehåller Giga-byte Technology Co., Ltd. MA78G-DS3HP moderkort med AMD X4 955 Black Edition-processor.

Steg 3

Ta bort kylflänsen från processorkretsens ovansida. Rengör eventuellt gammalt lim och polera kylflänsens kontaktyta där den passar ovanpå processorn för att få en spegelfinish. Denna process, kallad lapping, gör en enorm skillnad i mängden processorns värmeabsorption och avledning som kylflänsen kan uppnå. Om kylflänsen kom med det helt monterade datorhöljet är det troligt att det inte är tillräckligt för att kyla en överklockad CPU. För bästa resultat, köp en som är och knäpp den.

Steg 4

Installera en högeffektiv CPU-kylfläkt eller en topp-of-the-line flytande CPU-kylare ovanpå kylflänsen. En vätskekyld processor är mycket mindre benägna att överhettas när den överklockas, och många är också utbytbara för kylning av Intel-processorer. Om det finns platser i datorväskan, lägg till en eller två fler viskningsfläktar för att hjälpa till att avleda värmen som skapas av den överklockade processorn. Stäng datorhöljet och starta datorn.

Steg 5

Gå direkt till BIOS-mappen (Basic Input / Output System) när du startar datorn om du redan känner till de överklockningsinställningar du planerar att använda och ange den nya konfigurationen. BIOS-inställningssidan nås på olika sätt, beroende på enhetstillverkare. Med Giga-byte Technology Co., Ltd. moderkort kan du vanligtvis öppna BIOS genom att skriva "alt-f12" utan offerten, omedelbart efter att datorn har slagits på, men kontakta tillverkaren för att vara säker.

Öppna AMD OverDrive eller CPU-Z om du planerar att experimentera med olika BIOS-inställningskombinationer och notera standard CPU-klockhastighet, temperatur och busspänning innan du fortsätter.

Steg 6

Återställ frontbussen eller FSB-frekvensen från standardinställningen 100 till 200 för att öka FSB-multiplikatorvariabeln. Denna nya inställning ökar processorns beräkningshastighet med en faktor på två. För att detta ska fungera behöver processorn mer kraft.

Steg 7

Öka kärnans 0, 1, 2 och 3 ingångsspänningar med steg om 5 procent och kontrollera om det är stabilt genom att notera något skärmflimmer, plötsligt spikar temperaturer över 140 grader Fahrenheit, ett klickljud från hårddisken eller någon annan misstänkt avvikelse. Du bör märka en ökning av klockfrekvensen för varje spänningsökning. Detta kommer att variera eftersom inga två enskilda processorer utför exakt samma sätt.

Steg 8

Höj långsamt CPU-spänningen till maximalt 1.425v och kör Prime95 eller det interna AMD CPU-stressfunktionsprogrammet i 24 timmar och notera temperatur och stabilitet varannan timme. Denna överklockning ska nå minst 3,8 MHz, vilket motsvarar en 20-procentig ökning av fabrikens klockhastighet. Klockhastigheten kan vara högre beroende på processorn. Temperaturerna bör ligga mellan 100 och 140 grader Fahrenheit och inte högre än 160 grader.

Öka spänningen från denna punkt mycket långsamt och försiktigt med risk för att förstöra CPU, moderkort, bränna ut RAM-chips eller steka BIOS-chipet. Gör detta bara om du inte är nöjd med den 20-procentiga klockhastighetsökningen som redan uppnåtts. Temperaturstabilitet beror på kylsystemets effektivitet. Kärntemperaturer som närmar sig 160 grader Fahrenheit kan skada moderkortet och andra komponenter permanent.