Vad du ska göra om din bärbara dator förverkas på flygplatsen

Flygplatser runt om i världen kan när som helst tillföra extra säkerhetsåtgärder på grund av en säkerhetshändelse. När detta händer kommer din dator, telefon eller surfplatta min att bli konfiskerad eller tillåtet att tas med dig.

Medan du går ombord

Den som går ombord på ett flygplan kan helt enkelt uppmanas att visa att deras elektroniska enheter som smartphone eller en dator kan öppnas och undersökas av säkerhetspersonal. Vanligtvis går saker smidigt när du kan öppna och använda dina enheter normalt.

Möjliga scenarier och hur man hanterar dem

1. Vissa resenärer kanske inte kan slå på en enhet bara för att enheten har ett dött batteri. När detta händer kan du ladda enheten omedelbart med din egen laddare eller en som tillhandahålls av flygbolaget (om det finns tillgängligt).

2. Om laddaren inte är tillgänglig omedelbart kan du växla till en senare flygning och ladda din enhet innan du fortsätter din resa. De flesta gånger förändringar av flygningar kommer att medföra en avgift.

3. Du kan välja att få enheten konfiskerad om flygbolaget erbjuder tjänsten för att skicka enheten tillbaka till din adress mot en avgift.

4. Slutligen, var beredd att förlora din enhet för alltid - När det har blivit omöjligt för dig att öppna enheten och flygbolaget inte erbjuder möjlighet att skicka enheten till din adress.

5. Se till att du rapporterar till din avdelningschef och IT-avdelningen så snart som möjligt om din kontorsbärbar dator eller telefon konfiskeras på flygplatsen.

Tips för att undvika problem på flygplatsen

Du kan enkelt rädda dig från sådana problem genom att planera i förväg och vara väl förberedd för din resa.

1. Planera i förväg för oväntade flygsäkerhetsåtgärder genom att ladda dina enheter.

2. Ta med dig alla nödvändiga kablar och laddningstillbehör.

3. Se till att du vet hur du använder alla enheter du har med dig. Detta inkluderar din telefon, bärbar dator, surfplatta och handhållet spelsystem eller annan enhet som du kan ha med dig personligen eller i ditt incheckade bagage.

4. Ge extra tid att gå igenom flygplatsens säkerhet och ge ditt fulla samarbete till säkerhetspersonalen. Du måste komma ihåg att allt detta händer för att skydda dig och andra passagerare.

5. Se till att du har säkerhetskopierat dina filer på en molnlagringsservice eller på en lokal lagringsenhet. På det här sättet kommer du inte att förlora dina uppgifter och arbeta om din enhet konfiskeras på flygplatsen.

6. Det är en bra praxis att ha en post av din enhetsmodell och serienummer någonstans. Detta kommer att hjälpa dig att göra ansträngningar för att få tillbaka din enhet och även att rapportera till din avdelningschef, om din arbetsdator eller telefon konfiskeras.

7. Vid tvivel ska du kontakta ditt resebyrå eller det flygbolag som du reser med för att informera dig om de senaste råd om elektroniska apparater innan du reser.

Hoppas att du anser att dessa tips är användbara; överväga att dela dessa med andra och hjälpa dem att få en trevlig resa.