Skillnaden mellan GameBoy Color och GameBoy Advance SP-enheter

GameBoy Color och GameBoy Advance SP är handhållna, bärbara videospelaggregat som Nintendo Co., Ltd. designat. Medan Nintendo släppte GameBoy Color 1998 som en uppföljning av sin ursprungliga GameBoy släppte företaget GameBoy Advance SP (Special) 2003 som en uppföljning av GameBoy Advance. Medan enheterna erbjuder liknande knapplayouter har de flera skillnader när det gäller design och prestanda.

Färgtillgänglighet

Nintendo producerade ursprungligen GameBoy Color-enheter med bär-, maskros-, druv-, kiwi- och kricka-hårdvarufärger och producerade senare en "atomlila" enhet. Som jämförelse kom de ursprungliga GameBoy Advance SP-enheterna i en av två färger: platina och koboltblått. Senare enhetsfärger skulle inkludera flamma, grafit, midnattblått, onyx, pärlblått och pärlrosa. Med GameBoy Color och GameBoy Advance SP-enheterna producerade Nintendo också flera enhetsfärger och design i begränsad upplaga, till exempel Pokémon Gold / Silver GameBoy Color och Pikachu Yellow GameBoy Advance SP.

Formfaktor och dimensioner

Precis som en vanlig GameBoy-enhet har Nintendo GameBoy Color-enheten en godisbar eller blockformfaktor, vilket innebär att den inte har några glidande eller vikbara delar. Däremot har GameBoy Advance SP-enheten en fällbar formfaktor: enhetens skärm fälls ner när den inte används, ungefär som en miniatyrdator. I stängt läge har GameBoy Advance SP dimensioner på 3,33 tum höga och 3,23 tum breda och 0,96 tum djupa. I jämförelse har GameBoy Color mått på 5,3 tum höga och 3,0 tum breda och 1 tum djupa.

Skärm

GameBoy Color och GameBoy Advance SP använder skärmar med flytande kristaller. GameBoy Advance SP-enhetens skärm har dock den extra funktionen att använda tunnfilmsteknik. TFT anger indivudala transistorer till var och en av skärmens pixlar eller fyrkanter för belysning för optimerad bildkvalitet. Medan GameBoy Colors skärm är 2,6 tum - mätt längs skärmens diagonal - och kan ge en skärmupplösning på 160 pixlar med 144 pixlar; GameBoy Advance SPs skärm är 2,9 tum och kan ge en skärmupplösning på 240 x 160 pixlar. Ju högre skärmens skärmupplösning, desto högre detaljnivå kan den ge.

Kraft och CPU

GameBoy Color-enheten hämtar sin kraft från två, dubbla A-batterier. I jämförelse kör GameBoy Advance SP på ett litiumjonbatteri som användarna kan ladda. För att konvertera elkraft till användbara grafik- och ljudbehandlingsfunktioner är GameBoy Color beroende av en 8-bitars Z80 centralbehandlingsenhet. Däremot förlitar sig GameBoy Advance SP på en 32-bitars reducerad instruktionsuppsättnings-processor. "Bit" -mätningarna i båda fallen avser databredder eller hur många datafält CPU: n kan rymma samtidigt.