Varför har jag en liten fyrkant som följer runt min markör på datorn?

Normalt ska datorns muspekare alltid visa samma standardbild medan du bläddrar över program eller webbsidor. I vissa fall kan du uppleva grafiska problem som stör markören, till exempel en liten kvadrat som följer eller överlappar markören. En kvadrat som följer markören runt skärmen kan orsakas av problem med pekplattan eller av felaktiga inställningar i ditt operativsystem eller webbläsare.

Pekarschema

Datorns operativsystem innehåller ett alternativ för att ändra pekarschemat, vilket ändrar markörens utseende beroende på var du rullar eller vad du klickar på. Om schemat har ändrats för att inkludera en fyrkantig pekare är det möjligt att återgå till ett standardschema genom att öppna "Mus" -fönstret genom "Hårdvara och ljud" -menyn i "Kontrollpanelen". För att ställa in schemat, navigera till fliken "Pekare" och klicka på rullgardinsmenyn "Schema".

Rullruta

Pekplattan på din bärbara dator har en rad extra funktioner för ytterligare rullnings- och klickalternativ. När du använder den vertikala eller vågräta rullningsfunktionen på pekplattans botten eller sida kan markören följas av en liten fyrkant. För att komma åt de ytterligare rullningsalternativen, navigera till "Mus" -fönstret och öppna fliken för din pekplatta. Klicka på "Alternativ" och ta bort kryssrutan bredvid det vertikala eller horisontella rullningsalternativet.

Grafikdrivrutin

En programvarudrivrutin krävs för att datorns grafikkort ska kunna interagera med operativsystemet. Om den här drivrutinen har skadats eller för närvarande är inaktuell kan du uppleva grafiska fel som t.ex. färgade rutor som omger markören. Windows låter dig automatiskt söka efter och ladda ner en ny drivrutin för att ersätta gamla. Öppna menyn "Maskinvara och ljud" i "Kontrollpanelen" och klicka på "Enhetshanteraren" för att se datorns maskinvaruenheter. Högerklicka på posten för din grafikkort och välj "Uppdatera drivrutinsprogramvara."

Firefox-tillägg

I webbläsaren Firefox kan du installera extra tillägg, till exempel tredjepartsapplikationer för att blockera annonser eller förhindra att plugins fungerar. Vissa av dessa tillägg kan störa markören när du surfar på webbsidor. För att hitta din lista över för närvarande installerade tillägg, öppna menyn "Firefox", klicka på "Tillägg" och navigera till fliken "Tillägg". Klicka på knappen "Inaktivera" bredvid varje tillägg för att se om tillägget orsakar problemet.