Farorna med MySpace och Facebook med sexuella rovdjur

Även om vuxna, tonåringar och barn kan använda sociala nätverkssajter från sina egna hem, har sexuella rovdjur hittat sätt att offra användare online. Genom att gömma sig bakom falska profiler för att locka offer, använda profilinformation för att förfölja sina offer i verkliga livet eller hacka in konton för att utpressa offer, utgör sexuella rovdjur mycket verkliga faror för användare på sociala mediasidor som MySpace och Facebook.

Predation online

Sociala nätverkssajter ger sexuella rovdjur ett sätt att hitta och inleda kontakt med potentiella offer. Allt offret kan se är en profil, med vilken bild och information som rovdjuret väljer att använda, vilket gör det enkelt för rovdjuret att posera som någon de vill. Detta inkluderar att posera som barn eller tonåringar för att locka yngre offer eller att posera som militär personal för att locka vuxna offer. Rovdjur kan sedan använda denna kontakt för att ordna möten i verkliga livet, där de kan offra sitt mål.

Real Life Stalking

Sexuella rovdjur kan använda sociala mediasidor för att fysiskt förfölja sina avsedda offer. När användare publicerar information om sig själva och sina aktiviteter kan stalkers ta den informationen för att lära sig om deras måls intressen och scheman. Rovdjur kan sedan använda denna information för att lokalisera och förfölja sina offer i den verkliga världen, inte bara online. Enligt en artikel i Journal of Adolescent Health som citeras av Enough is Enough använde 65 procent av sexuella överträdare på nätet sociala mediasidor för att samla in hem- och skolinformation om sina offer. Sociala inlägg som anger en användares exakta plats gör det särskilt enkelt för online-rovdjur att lokalisera och förfölja offer.

Sekstortion

Sexuella rovdjur behöver inte hitta användare i verkliga livet för att offra dem. Om ett rovdjur hackar in på ett offrets konto och hittar intima eller komprometterande bilder eller annan känslig information kan han använda det materialet för att utpressa användaren. Till exempel arresterade FBI 2010 en man på anklagelser för hacking och utpressning av över 200 offer. Efter att ha stulit privata bilder för att användas som utpressningsmaterial tvingade han sina offer att ge honom olämpliga bilder och videor av sig själva. Denna praxis att stjäla material till utpressning av offer för att förse rovdjuret med sådant material kallas sextortion.

Sekretessinställningar och försiktighetsåtgärder

Det finns inget sätt att helt eliminera risken för att sexuella rovdjur söker efter offer på Facebook och MySpace, men användarna kan vidta åtgärder för att skydda sig själva. Genom att se till att de har strikta sekretessinställningar som begränsar åtkomsten till sin profil till personer de känner kan användare minska risken för att förföljare riktar sig mot dem. Genom att använda ett säkert lösenord och ändra det regelbundet minskar användarna risken för att deras konto äventyras. Dessutom kan användare skydda sig själva genom att bara interagera med människor på sociala nätverkssajter som de redan känner till.