Skillnaden mellan bilens GPS och en handhållen GPS

GPS-navigatörer finns i många olika stilar. Fordonsnavigatorer är populära bland pendlare och andra som tillbringar mycket tid bakom ratten och ger vägbeskrivning. Handhållna GPS-enheter är lämpliga för människor som älskar utomhus och ger dem verktygen för att undvika att gå vilse i vildmarken. Även om båda typerna av GPS-enheter tillhandahåller navigationsdata, finns det några tydliga skillnader mellan de två stilarna.

Inkluderade kartor

Den största skillnaden mellan en fordons-GPS och en designad för andra ändamål är de medföljande kartorna. Alla GPS-enheter använder satellitdata för att plotta sin plats på världen, men de jämför sedan den positionen med en intern kartdatabas för att visa relevant information för användaren. Fordons-GPS-enheter levereras med vägkartor, medan handhållna GPS-enheter kan innehålla topografiska kartor, som skulle vara mer användbara för vandrare och andra utomhusentusiaster. Även om det kan finnas en viss överlappning mellan kartorna över bilar och handhållna GPS-enheter, är var och en bäst lämpad för sin egen typ av navigering.

Design

Två andra skillnader mellan bilens GPS och handhållna enheter är skärmstorlek och design. Bil GPS-enheter brukar använda en kvadratisk skärm med liknande dimensioner som en TV, vanligtvis bredare än de är långa. Handhållna enheter ligger närmare en mobiltelefon i formfaktor med en högre, smalare skärm. Handhållna GPS-enheter är vanligtvis också mindre än bil-GPS-enheter; detta hjälper till att minska vikten och låter dig lagra enheten i fickan. Handhållna GPS-enheter tenderar att vara mer robusta än fordonsenheter för att hjälpa enheten att stå emot de förhållanden de kan stöta på vid längre utomhusanvändning.

Bil GPS-tillbehör

Ett annat område där de två typerna av GPS-enheter skiljer sig åt finns i de ytterligare funktionerna. Bil GPS-enheter kan till exempel innehålla en FM-mottagare för nedladdning av uppladdad trafikinformation och för att ge lokala bensinpriser. Ett mobilmodem kan ge dig den mest uppdaterade informationen och möjligheten att söka på nätet efter adresser i farten. Moderna GPS-enheter för bilar inkluderar ibland röstkontroller för att förhindra förarens distraktion.

Handhållna GPS-tillbehör

Eftersom handhållna GPS-enheter ofta hittar mest användning bort från etablerade rutter, inkluderar dessa enheter ofta möjligheten att ställa in markörer och kartinformation i farten. Detta tillåter användare att plotta en rutt mellan två punkter utan gatuadresser och skapa en väg mellan två punkter som följer markens konturer. Dessutom kan en backpackare använda systemet för att ställa in en markör för sin campingplats och se till att oavsett var han kan vandra på en dagsutflykt kan han alltid hitta sin väg tillbaka till skydd och förnödenheter.