Hur du åtgärdar saknade DLL-filfel i Windows 10

Om du använder en Windows-dator är det troligt att du har stött på felmeddelande från DLL-fil på din dator. I den här artikeln tittar vi på Vad du ska göra om du stöter på felaktiga DLL-filfel i Windows 10.

Vad är DLL-filer

DLL-filer (Dynamic Link Libraries) kan beskrivas som en grupp filer i Windows-operativsystem som kan begäras för användning av alla program eller applikationer som körs på en Windows-dator.

Ett annat sätt att beskriva DLL skulle vara att tänka på dem som ett digitalt bibliotek som innehåller verktygskodfiler och datafiler som kan användas av alla program och till och med flera program som körs samtidigt på en Windows-dator.

Tanken bakom att använda DLL-filer i Windows-operativsystemet är att uppnå modularisering och återanvändning av vanliga kodfiler. Detta resulterar i effektiv användning av resurser (RAM, Storage) och minskar systemkomplexiteten, vilket gör att operativsystem- och programfiler kan köras snabbare på en dator.

Saknas DLL-filfel i Windows 10

Eftersom en Windows-dator har ett stort antal DLL-filer, kan det saknas felet med DLL-filer uppstå på en Windows 10-dator på grund av olika skäl.

I allmänhet beror de vanligaste orsakerna till att felet i DLL-fil saknas av att DLL av misstag raderas, DLL-filer blir skadade eller att DLL-filer skrivs över med en äldre eller icke-kompatibel version.

Låt oss till exempel anta att du av misstag tar bort en fil som heter Comdlg32 DLL på din dator. I det här fallet kommer du att stöta på saknade DLL-filfel på din Windows-dator, om du försöker köra alla program som kräver Comdlg32-fil för att generera Dialogbox-funktioner.

Fixa saknad DLL-filfel i Windows 10

Nu när du vet vad DLL-filer är och varför felande fel i DLL-filer genereras på en Windows-dator, låt oss ta en titt på olika metoder som kan användas för att fixa Felaktiga DLL-filfel i Windows 10.

Starta om din dator

I sin enklaste form kan felet som saknas DLL-filer vara tillfälligt till följd av fastnade programfiler. Detta kan enkelt åtgärdas genom att bara starta om datorn.

1. Klicka på Windows Start-knappen. Klicka sedan på Power-ikonen och klicka sedan på alternativet Restart i den lilla menyn som visas.

I vissa fall kanske du inte kan starta om din dator på normalt sätt, i vilket fall måste du tvinga omstart av datorn.

1. Tryck och håll in strömbrytaren tills datorn stängs av.

2. Vänta i 60 sekunder och starta sedan om datorn genom att trycka på strömbrytaren igen.

Återställ DLL-filer

Den här metoden är lämplig om du kommer ihåg att ta bort en DLL-fil och du vet att filen fortfarande ligger i papperskorgen

1. Öppna papperskorgen på din dator genom att klicka på papperskorgenikonen

2. Högerklicka sedan på DLL-filen i papperskorgen och klicka sedan på alternativet Återställ i snabbmenyn (se bild nedan).

Kör Malware-skanning

I vissa fall kan felet som saknas DLL-fil också genereras av virus och andra skadliga program som försöker smyga in din dator genom att dölja sig som DLL-filer.

Därför är det vettigt att skanna hela din dator med skanningsfunktionen i Antivirusprogrammet på din dator.

Uppdatera enhetsdrivrutiner

Det saknade DLL-filfelet i Windows 10 kan också orsakas av skadade eller inaktuella drivrutiner. Detta är särskilt sant i fall du får felaktigt DLL-filfel när du försöker använda skrivaren på din dator.

1. Högerklicka på Windows 10 Start-knappen och klicka sedan på Device Manager-alternativet i menyn som visas.

2. Klicka på Skrivare på Device Manger-skärmen för att utöka posten. Högerklicka sedan på skrivaren som är ansluten till din dator och klicka sedan på alternativet Uppdatera drivrutin i snabbmenyn (se bild ovan)

3. På nästa skärm klickar du på Sök automatiskt efter uppdaterad drivrutin.

Kör systemfilkontroll

Om metoderna ovan inte fungerar kan du köra SFC-kommandot så att den inbyggda systemfilkontrollen på din dator kan hitta och ersätta de saknade eller skadade systemfilerna.

1. Högerklicka på Start-knappen och klicka sedan på kommandotolken (Admin) på menyn som visas.

2. Skriv kommandot sfc / scannow i kommandotolkfönstret och tryck på Enter-tangenten på datorns tangentbord.

Obs: Det måste finnas ett avstånd mellan sfc och / scannow

3. Starta om datorn för att se om problemet är rätt.

Reparera systembilden med DISM

Ett annat sätt att fixa saknade eller skadade .DLL-filer är att köra kommandot DISM för att reparera systembilden.

1. Högerklicka på Start-knappen och klicka sedan på alternativet Command Prompt (Admin) i menyn som visas.

2. I kommandotolkfönstret skriver du Dism / Online / Cleanup-Image / RestoreHealth och trycker på Enter-tangenten på datorns tangentbord.

DISM-kommandot kontrollerar om Windows-komponentlagring har skadats och återställer god hälsa. Skanningen kan ta cirka 15 minuter, och när den är klar bör du starta om datorn.

Använd systemåterställning

Den här metoden är användbar, om du tydligt kan relatera förekomsten av felaktiga DLL-filfel på din dator efter att du eller någon annan har gjort ändringar i registerfiler, systemkonfigurationer eller laddat ner en tredjepartsapp eller program på din dator.

I ett sådant fall kan du använda alternativet Systemåterställning i Windows 10 för att ta tillbaka din dator till det fungerande och problemfria tillståndet som det var innan förekomsten av Missing DLL Files Error på din dator.

Den här metoden kan emellertid endast användas om du har skapat en systemåterställningspunkt på din Windows 10-dator.

Installera om applikationen

Om felet beror på en viss programapplikation som du hade installerat och du tror att det inte var korrekt installerat kan du avinstallera programmet och installera det igen.

1. Öppna Kontrollpanelen på din Windows 10-dator.

2. Klicka på Program och funktioner på kontrollpanelskärmen (se bild nedan).

3. Högerklicka på programmet som du vill avinstallera på skärmen Program och funktioner och klicka sedan på Avinstallera i den snabbmeny som visas (se bild nedan).

4. Starta om datorn.

5. Ladda sedan ner och installera programmet igen från den ursprungliga källan.